Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Zařízení pro mobilní internet
mac0112
Člen
Příspěvky: 25
Registrován: 25 Kvě 2011 17:58
Místo/Bydliště: Klecany
Kontaktovat uživatele:

Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod mac0112 » 13 Ún 2015 14:56

E3372.jpg


Úvod:
Je hodně lidí, kteří jsou spokojení s HiLink technologií USB modemů licenčně vyvynutou firmou Huawei. Je také zároveň spousta lidí, kterým vadí tato vlastnost “jednoduchého routeru” a pro ty popíši informace, jak se těchto vlastností na dobro zbavit flashnutím na tzv. “hloupý” modem. “Chytrost” je tedy už svěřená vašemu externímu routeru. Závěrem se zmíním o připojení už “prostého modemu” k routeru značky Routerboard s operačním systémem Mikrotik.
Modem jsem koupil 24.12.2014 na aukčním portálu eBay za 961,-Kč i s dopravným a byl zaslán z Litvy.
http://www.ebay.com/itm/301434217133?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Několik faktů o modemu: http://www.macha.info/help/E3272/E3272.pdf
USB Modem E3272-153 LTE Category 4 je nástupcem modemu E3276. Podporuje všechny frekvence pro datový příjem operátorů, které se mohou v Evropě vyskytnout. Dokonce i na frekvencích na kterých chce u nás LTE využít Vodafone, ty jsou 900MHz a 2100MHz. Pohání ho Procesor V7R1.
Modem umí LTE režim FDD (pro Evropu) ale i režim TDD (např. pro Čínu).
Tabulka frekvencí, které jsou modemem podporovány:
LTE B1 2100MHz
LTE B3 1800MHz maximální teoretická rychlost stahování 150 Mb/s. Šířka pásma je 2x20Mhz
LTE B7 2600MHz
LTE B8 900MHz
LTE B20DD Digital Dividend 800 MHz maximální teoretická rychlost stahování 75 Mb/s. Šířka pásma je 2 x 10MHz
UMTS,HSPA,HSPA+ 900MHz a 2100MHz
EDGE, GPRS na frekvencích 850, 900, 1800 a 1900MHz
Rozměr a hmotnost: 93.3 x 30 x 13,31 mm / 45g

Maximální fyzická datová propustnost modemu je 150/50Mb/s. V režimu v HSPA+ je to 21,6 Mb/s (v síti T-Mobile.cz dokonce 42,2 Mb/s, operátor totiž podporuje dual band 900 s 2100MHz), HSPA je to maximálně 14,4/5,76 Mb/s
Modem má důležitou vlastnost, možnost připojení dvou externích antén (konektor TS9).
Pro WCDMA příjem jsou atény použity v diversitním režimu (dvě na příjem a v režimu vysílání, pouze jedna anténa). V režimu LTE jsou již antény použity v režimu MIMO .

USB modem E3272 je schopen pracovat jako:
● HiLink. Funkce routeru uvnitř samotného modemu. Součástí je DHCP server, NAT atd. Komunikace s počítačem je přes virtuální USB ethernet. Počítač obdrží lokální IP adresu z C rozsahu (192.168.X.X).
● Modem. Stejná funkce jako dosavadní 3G USB modemy. Komunikuje se s modemem přes virt. seriový port pomocí protokolu PPP (modem pro počítač nebo router emuluje PPP server)
● NCM. Tento režim vytvoří v počítači či routeru na USB rozhraní virtualní ethernet kartu (NDIS podporuje např. Win7,OSX) Dle mého názoru, je to nejvhodnější připojení k LTE i k DC HSPA+
● GPS tuto vlastnost jsem zatím neprozkoumal.

Maximální proud, který modem může odebírat, je až 0,7A při 5V. Spotřeba je tedy max. 3,5W. Kvůli většímu proudu než 0,5 A je potřeba tento modem provozovat v USB 3.0 nebo v USB 2.0. Existují i počítače, většinou notebooky, co nemají žádné proudové omezení. Některé notebooky mají USB porty připojené přímo na vnitřní zdroj 5V.

První část, příprava pro flashování:
Pozor! Toto není návod pro uživatele BFU tzv. “step by step”! Předpokladem je určitá znalost a orientace v dané problematice.

Co všechno budeme tedy potřebovat?
1. Aktuální firmware pro Huawei E3272s-153 Modem a NCM režim, je označen číslem 21.470.05.00.00 normal. Pouze HiLink verze je totiž podporována firmware s číslem 22.* Ostatní režimy modemu jsou tedy podporovány s označením fw. 21.*
2. Online kalkulačka pro zjištění kódu (vypočítává se z IMEI), slouží k povolení nahrání firmware. Pozor! Máte pouze 3 chybné pokusy, pak se modem zamkne. Návod k flashování v PDF je přiložen v souboru spolu s programem.
3. Počítač s Windows 7 nebo 8.1 Windows XP SP3. Windows Vista jsem nezkoušel.
4. Počítač s Linuxem např.Ubuntu a skromná znalost linuxu. Pokud máte jeden počítač, postačí i Live verze spuštěná z CDROM nebo z USB Flash disku.
pozn. Linux jsem použil proto, že jsem nedokázal sehnat pod Windows příkaz usb_modeswitch. Skoro všechny distribuce tento příkaz znají. Pokud plánujete režim Modem nebo NCM pro routerboard s Mikrotikem, nepotřebujete již žádnou Linuxovou distribuci. Mikrotik již od v.5.21 umí tento modem sám po zapnutí přepnout z USB CDROM na dva USB serial porty.

Doporučuji ještě jako nový modem, tedy před flashnutím, HiLink modem s VID 0x12d1 a PID 0x1506 si zjistit v danném místě rychlost LTE i HSPA+. Předejdete tak k případným pochybnostem o úspešnosti tohoto zákroku. Pro klid duše, parametry se po flashnutí určitě nezmění.

Jak jsem postupoval:
1) Nový HiLink modem jsem vložil do portu USB 3.0 počítače s OS Windows 7. Nechal jsem nejprve zprovoznit 16ti sekundovou autoinstalaci připojení k internetu (pokud se nemůžete dostat s rychlostí nad 10Mb/s, kontaktujte operátora zda nemáte v rychlosti restrikce. Např. u T-Mobile existuje tarif Internet komplet s FUP 3 Gbyte kde je rychlostní strop právě 10Mb/s. Stačí si půjčit na týden za stokorunovou kauci SIM kartu bez rychlostního limitu a otestovat si tak nový modem).
2) Spustil jsem online kalkulačku a vložil IMEI modemu, které je napsané vedle slotu na SIM kartu. Během sekundy jsem obdržel kód pro povolení k flashnutí.Tento kód je platný i v budoucnu pro případné další flashování s konkrétním IMEI.
3) Rozbalil jsem soubor Firmware Huawei E3272s-153 21.470.05.00.00 normal.7z a spustil jsem program E3272S_Update_21.470.05.00.00.exe. Program několi desítek sekund hledá modem a po nalezení a navázání komunikace si program zažádá o kód pro flashnutí.
4) Flashnutí trvalo několik minut (jde o nahrání do flash paměti asi 50MB dat, chce to tedy trpělivost). Během této činnosti raději s PC nic nedělejte, během této činnosti si raději uvařte “dobrou brazilskou kávu” :-)
5) Po pár minutách flashnutí skončilo a program jsem mohl tak ukončit. Modem ve Windows tzv. zmizel, protože měl nové USB PID 0x14db. Windows viděl pouze prázdné CDROM a SDCARD . V této chvíli je modem pouze použitelný s Linuxem nebo s Mikrotikem, protože znají příkaz usb switch na CDROMu. Tímto příkazem se totiž modem přepne a objeví se komunikační porty. Ve Windows jsem tuto funkcionalitu “usbswitch” bohužel nenašel, to ovšem neznamená, že neexistuje.
Chtěl jsem, aby modem byl případně i použitelný v počítači s Windows a ne jenom v routeru či v Linuxu.
6) Po příkazu usbswitch jsem se v Linuxu (vyzkoušeno také s Mikrotikem /system serial-terminal usb1 channel=1) terminálem připojil (Putty,term atd.) s rychlostí 115200 na nový seriový port, který se objeví v systému..
Pro kontrolu funkčnosti jsem zadal Hayes příkaz ATI ↲
Pak následovala odpověď modemu

Kód: Vybrat vše

Manufacturer: huawei
Model: E3272
Revision: 21.470.05.00.00
IMEI: 867503019861026
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES
OK

Hurá funguje!
Uvedl jsem hned modem do továrního nastavení příkazy AT&F0 a AT^RESET
Pak jsem zadal příkaz pro uvolnění všech komunikačních možností co modem nabízí na rozhraní USB. Před změnou jsem si prohlédl jak je modem vůbec nastaven a co se dá všechno nastavit ale není to vůbec nutné znát, byl jsem pouze zvědavý.
Co mi tedy modem nabídl ?

Kód: Vybrat vše

AT^SETPORT=?
^SETPORT:1: 3G MODEM
^SETPORT:2: 3G PCUI
^SETPORT:3: 3G DIAG
^SETPORT:5: 3G GPS
^SETPORT:A: BLUE TOOTH
^SETPORT:16: NCM
^SETPORT:A1: CDROM
^SETPORT:A2: SD
^SETPORT:10: 4G MODEM
^SETPORT:12: 4G PCUI
^SETPORT:13: 4G DIAG
^SETPORT:14: 4G GPS

OK

A jak je tedy modem nastaven ?

Kód: Vybrat vše

AT^SETPORT?
^SETPORT:A1,A2;10,12,16,A1,A2


Nyní mi bylo jasné proč je ve Windows pouze vidět CDROM a SD CARD (je totiž do středníku aktivní pouze A1 a A2)
takže jsem zadal

Kód: Vybrat vše

AT^SETPORT="FF;10,12,16,A1,A2"
pro vše co je pro mne důležité:
3G,4G,Ethernet karta,Modem PPP, info seriový port,CDROM a SD Card
Později jsem použil

Kód: Vybrat vše

AT^SETPORT="FF;10,12,13,14,16"
(pro všechny COM porty včetně GPS ale bez CDROM a SD Card)

Toť vše co je nutné udělat.

Poznámky pod čarou:

Zajímá vás doplňující informace o hw modemu včetně čísla fw ?

Kód: Vybrat vše

at^fhver
^FHVER:"E3272S-153 21.470.05.00.00,CH1E3272SM Ver.A"

Zajímá vás jak se například modem připojil k síti operátora (samozřejmě až po nastavení APN profilu v počítači) ?

Kód: Vybrat vše

at^sysinfoex
^SYSINFOEX:2,3,0,1,,6,"LTE",101,"LTE"

Co modem nabízi za komunikační profily? (detailněji napsané v úvodu)

Kód: Vybrat vše

AT^SYSCFGEX=?
^SYSCFGEX: ("00","01","02","03","99"),((2000000400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100"),(280000,"GSM850/GSM1900"),(3fffffff,"All bands")),(0-2),(0-4),((800c5,"LTE_B1/LTE_B3/LTE_B7/LTE_B8/LTE_B20"),(7fffffffffffffff,"All bands"))


Pro další studium jsou odkazy na konci článku. Lze se tam dočíst, jak nastavit např. pouze síť LTE nebo HSPA+ nebo informace o síle signálu, aktuální rychlost atd.
Konec poznámek.

7. Stáhl jsem si drivers určené pro Windows WinDriver(5.01.06.00)_1.zip a spustil instalátor ještě před opětovném vložením modemu s novým firmware do PC. Později jsem našel novější ovladače HUAWEI_Driver_5.05.01.00.rar
8. Po skončení instalace drivers jsem zasunul do USB 3.0 modem a Windows začal instalovat všechny potřebné ovladače ke všem zdrojům mého nového modemu. Někdy se nové ovladače 5.05.01 modemu vzpouzejí, chce to určitou zkušenost s Windows. Starší zavaděč ovladačů WinDriver(5.01.06.00)_1.zip je bezproblémový.
Nainstalovaly se mi do Windows 7 tyto komunikační kanály:
● Huawei modem (seriový port) pro PPP (pozn. hw. rychlostní limit je 20Mb/s pro download)
● Huawei info kanál (seriový port) informace o připojení, síle signálu nebo pro manuální volbu 4G nebo 3G a pod.
● Huawei virtual ethernet port (pro spojení inetu s počítačem ) nejlepší možné připojení k LTE síti.
● Huawei GPS
Po úspěšné instalace driverů (tedy systém bez žádných otazníků či vykřičníků) se modem v počítači s Windows 7 nebo 8 chová jako nějaký připojený Wifi usb dongle. Windows 7 nebo 8 si vybírá nejlepší rozhraní, tedy NCM NDIS. Na liště Windows je vidět v proužscích síla signálu (stejně jako u wifi), informace o druhu bezdrátového provozu a připojení. Pokud si zvolíte připojení pomocí ethernet karty NCM, Windows se vás zeptá na vložení APN (v mém případě internet.T-Mobile.cz) jméno a heslo (automaticky řadu let vyplňuji gprs gprs). Též lze použít pro připojení k internerui klasické telefonické připojení RAS pomocí zařízení Huawei modem (stejně jako 3G modemů). PPP protokol navazuje spojení mezi počítačem a modemem. Modem totiž emuluje PPP server. Modem se k síti operátora připojuje vlastním způsobem, který je uživatelsky neovlinitelný. Uživatel může měnit pouze parametry jako je výběr sítě, preference přepínání sítí, rooming a pod.

Tak to je asi vše co jsem chtěl napsat k postupu při změně HiLink modemu na tzv.hloupý modem.


Testování modemu E3272s-153 v síti operátora T-Mobile pomocí počítače s Windows 7 a routerem s Mikrotikem.

S netrpělivostí jsem chtěl s tímto modemem otestovat LTE v síti operátora T-Mobile v Praze Nejprve jsem na cesty vzal notebook s Win7, později Routerboard s Mikrotikem a další Alix x86 s USB 2.0
V počítači se mi objevily tyto komunikační porty s identifikátory PID (VID je stále stejný):

Kód: Vybrat vše

Application Interface PID 0x1506&MI_02
GPS Interface PID 0x1506&MI_03
PC UI Interface PID 0x1506&MI_01
HUAWEI Mobile Connect - modem PID 0x1506&MI_00


Nejprve jsem zažil rozčarování s rychlostí. V Praze 3 na Vinohradské ulici před Atrium Flóra jsem naměřil maximální rychlost downloadu pouze 22 Mbit/s. Z technické podpory T-Mobile jsem dostal doporučení raději zkoušet rychlost v oblasti Černého Mostu Praha 9. Asi hodinu jsem tedy na Černém Mostě hledal vysílač, protože rychlost LTE v danné oblasti byla dost tragická od 4Mbit/s do 20Mbit/s. Jakmile jsem visuálně našel vysílač LTE a namířil modem cca na vzdálenost 300m, dosáhl jsem rychlosti až 45Mbit/s (test http://rychlost.cz). Ruku na srdce očekával jsem rychlost kolem 60Mbit/s protože LTE na 800 Mhz je možné dosáhnout teoretickou rychlost 75Mbit/s Asi jsem nebyl sám kdo byl na tento vysílač připojen.
Při rychlostech nad 40Mbit/s, jsem vyzkoušel jednak spojení přes PPP (virtuální seriová linka přes USB) a jednak spojení přes virtuální USB ethernet NCM.

Prakticky jsem si ověřil tvrzení, že LTE Huawei modemy, které umí PPP spojení mezi počítačem a modemem, mají rychlostní limit 20Mbit/s. Pokud jsem byl připojen přes usb ethernetovou virtuální kartu NCM žádný limit se nekonal.
Ještě mne čeká test s externí anténou MIMO.


Připojení modemu E3272s-153 k routeru Routerboard litevského výrobce Mikrotik.
Bohužel ani nejnovější verze OS Mikrotik nevyužije u modemu NCM, použije pouze COM port, který se dá použít pouze pro PPP. Spojení APN profilu přes PPP nemá žádné problémy datový kanál je 0 a info kanal je 1. Kompatibiltu jsem ověřil u RB951Ui-2nHnD dále u desky x86 ALIX 2d2. U obou routerů jsem nezaznamenal žádný problém s LTE modemem. Vytížení CPU bylo zanedbatelné.
V této době se na trhu objevila novinka, kapesní router, s označením RBmAP-2n.(výborná věcička pro VPN nebo jako wifi routřík do auta. Má totiž napájení od 12V až do 57V )
U něho jsem se na 14dní zasekl. Při vložení LTE USB modemu, pomocí OTG káblíku, (router je tak malý, že výrobce sáhl po micro USB a proto přibalil krátký kablík micro USB / USB A), se krátce po připojení k síti LTE 800Mhz opět odpojil takovým brutálním způsobem, že zmizel ze systému, prostě přestal existovat. Pomohlo pouze fyzické vypnutí a zapnutí To se projevovalo tak každých 10minut. Nebudu se zde rozepisovat, co všechno jsem trapně zkoušel, zdroje, stínění, antény, osciloskop atd. zmíním se pouze o výsledku. Všechny modemy jsou totiž bezdebat uzpůsobeny pro použití s počítačem. To platí pro 3G a zvlášť pro LTE. Vnitřní antény modemů s konc. vysílači se tzv. opírají o zem tvořenou tělem počítače. U antén se používá výraz umělá zem či protiváha. LTE modem pověšený přes káblík na tak malý router se nevytvoří pro 800Mhz dostatečná antenní protiváha. Pouze pro 3G modem je to na samé hranici. Jakmile jsem si pro test na rychlo vyrobil protiváhu a připojil router, přestal se modem trápit a korektně pracoval nonstop celý týden. Více jsem napsal na https://ispforum.cz/viewtopic.php?f=7&t=15550&start=15

PS poznámka : tento jev se u ostatních routerů neprojevoval z důvodů, že jsou fyzicky mnohem větší a také, že modem šel zasunout přímo do USB A.


Další odkazy na ovladače pro Windows
http://huawei.mobzon.ru/drivers

Poslední ovladače pro modemy HUAWEI. Driver verze 5.05.01.00.
podpora OS Windows: XP (x86-x64) \ Vista (x86-x64) \ 7 (x86-x64) \ 8 (x86-x64) \ 8.1 (x86-x64)

Co je nového v poslední verzi:

Kód: Vybrat vše

* Fix the issue of BSOD when plug device in data transmission.
* Fix the issue of AT cmd 'AT^DATACLASS?' was parsed incorrectly.
* Note: This version is based on version 5.01.16.00


Použité odkazy::

http://www.abclinuxu.cz/blog/doli/2014/11/jak-si-pohrat-s-lte-modemem-huawei

http://mybroadband.co.za/vb/showthread.php/507680-Huawei-HiLink-modems-(E303-E3131-etc-)?s=d96bedeb1cda03fa912d9a8679de8c7a&p=12865335&viewfull=1#post12865335

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=89307&p=447920&hilit=E3272#p447920

http://habrahabr.ru/post/233007/

https://unlock4modem.in/download-huawei-e3272-modem-firmware-software-update-free/

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2899554.html

http://nastroisam.ru/huawei-e3272/

https://3ginfo.ru/page53.html

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=40841

http://www.prepaidgsm.net/forum/showthread.php?p=46332

http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?title=AT%5ESYSCFGEX

http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=508842&st=3440


http://www.mobilmania.cz/bleskovky/lte-a-v-cesku-t-mobile-spustil-nejrychlejsi-sit-v-mlade-boleslavi/sc-4-a-1327458/default.aspx

https://techship.se/products/category/lte-modules/

Všechny uvedené soubory v článku, lze najít na adrese http://www.macha.info/help/E3272/

Windows je ochranná známka společnosti Microsoft. Hi-Link je ochranná známka společnosti Huawei
Naposledy upravil(a) mac0112 dne 12 Říj 2015 12:41, celkem upraveno 10 x.

Avatar uživatele
jirkab
Administrátor
Příspěvky: 14356
Registrován: 20 Ún 2010 14:28
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3372

Nepřečtený příspěvekod jirkab » 15 Ún 2015 16:07

To je dost "těžký" popis. Klobouk dolů :yes: .
Lehce jsem upravil a přidal odkaz na hlavní stránku.
Díky.
H10: Ofiko M 6.0.1 - 1.30.401.1, BL: 1.0.0000, S-ON, radio: 1.0.U010013@60331.4_41.13_F

M9+ ROM: Ofiko L 5.0.2 - 1.90.401.3, BL: 1.01.0000, S-OFF (pomocí Sunshine), radio: 1.1506V24P22T34.2106.0727_HTW

mac0112
Člen
Příspěvky: 25
Registrován: 25 Kvě 2011 17:58
Místo/Bydliště: Klecany
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3372

Nepřečtený příspěvekod mac0112 » 18 Ún 2015 15:10

Nenechte se prosím odradit rozvleklostí článku, chtěl jsem asi vychválit mojí spokojenost s tímto cenově dostupným modemem :) . Samotné flešnutí je otázka několika minut. Chtěl jsem upozornit na případná úskalí

Avatar uživatele
jirkab
Administrátor
Příspěvky: 14356
Registrován: 20 Ún 2010 14:28
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod jirkab » 18 Ún 2015 15:18

Neřešil bych takové věci jako délku popisu postupu. Čím více informací tím lépe - nikdy není možné napsat, že nějaká z nich se nebude někdy v budoucnu někomu hodit. Na stránkách funguje políčko Hledat... a přes něho se dá velice dobře cokoliv vyhledat.
H10: Ofiko M 6.0.1 - 1.30.401.1, BL: 1.0.0000, S-ON, radio: 1.0.U010013@60331.4_41.13_F

M9+ ROM: Ofiko L 5.0.2 - 1.90.401.3, BL: 1.01.0000, S-OFF (pomocí Sunshine), radio: 1.1506V24P22T34.2106.0727_HTW

Michal2005
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 18 Ún 2015 09:48

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod Michal2005 » 19 Ún 2015 11:23

Ahoj kluci,

mám dva výše zmiňované modemy a u jednoho jsem provedl aktualizaci FW z oficiálních stránek a další den jsem zjistil, že Dashboard už není od T-Mobile ale originální od HUAWEI ( MOBILE PARTNER) Nemáte prosím návod jak ho mám zkopírovat z brandovaného modemu na HDD a pak z HDD do modemu po oficiálním FLASHI ?

Děkuji všem.

Edit: Našel jsem
https://unlock4modem.in/huawei-dashboard-tool-v0-0-0-8-to-create-dashboard-from-iso/

Tak že jsem exportoval .iso od T-Mobile, ale nikde jsem nenašel návod jak ho nahrát zpět :-(

Avatar uživatele
jirkab
Administrátor
Příspěvky: 14356
Registrován: 20 Ún 2010 14:28
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod jirkab » 19 Ún 2015 18:35

Moc nerozumím otázce, protože popis v odkazu co jsi dal je o tom, jak z .iso souboru vytvořit právě flešovací soubor .exe, kterým se do modemu dashboard naflešuje. Nebo se pletu?

Edit:
Michal2005 napsal:že Dashboard už není od T-Mobile ale originální od HUAWEI ( MOBILE PARTNER)
No, tak buď rád. Nebo chceš mít vše v růžových barvách???
H10: Ofiko M 6.0.1 - 1.30.401.1, BL: 1.0.0000, S-ON, radio: 1.0.U010013@60331.4_41.13_F

M9+ ROM: Ofiko L 5.0.2 - 1.90.401.3, BL: 1.01.0000, S-OFF (pomocí Sunshine), radio: 1.1506V24P22T34.2106.0727_HTW

Michal2005
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 18 Ún 2015 09:48

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod Michal2005 » 19 Ún 2015 18:40

jirkab napsal:Moc nerozumím otázce, protože popis v odkazu co jsi dal je o tom, jak z .iso souboru vytvořit právě flešovací soubor .exe, kterým se do modemu dashboard naflešuje. Nebo se pletu?


ano má to asi fungovat tak že se vytvoří iso .. tam si můžež upravit co chceš a pak se ti vytvoří instalační .exe a má se to přeflashovat tvůj custom do modemu, ale nefunguje to :

qPO0b.jpg


Edit: Takto to má fungovat:


Avatar uživatele
jirkab
Administrátor
Příspěvky: 14356
Registrován: 20 Ún 2010 14:28
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod jirkab » 19 Ún 2015 18:50

Vytvoření flešovacího .exe tedy proběhlo OK - předpokládám. Takže naopak: to funguje.

Pokud se však při flešování koukneš na chybovou hlášku, tak zjistíš, že programem nalezený port je špatný, aby do něho mohl dashboard naflešovat. Zkontroluj v systému v PC (ve správci zařízení) zda je modem standardně nainstalován a pokud tam je vše v pořádku, tak zkus změnit připojné COM porty modemu na nějaké od 1 do 9. Občas na takových historických programech to byla nutnost.
H10: Ofiko M 6.0.1 - 1.30.401.1, BL: 1.0.0000, S-ON, radio: 1.0.U010013@60331.4_41.13_F

M9+ ROM: Ofiko L 5.0.2 - 1.90.401.3, BL: 1.01.0000, S-OFF (pomocí Sunshine), radio: 1.1506V24P22T34.2106.0727_HTW


Avatar uživatele
jirkab
Administrátor
Příspěvky: 14356
Registrován: 20 Ún 2010 14:28
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod jirkab » 19 Ún 2015 19:31

To je sice hezké (ten obrázek), ale co jako s tím? Musíš k tomu alespoň něco napsat.
Takže jsi změnil porty a flešování doběhlo do konce a s tímto výsledkem?
jirkab napsal:No, tak buď rád. Nebo chceš mít vše v růžových barvách???
H10: Ofiko M 6.0.1 - 1.30.401.1, BL: 1.0.0000, S-ON, radio: 1.0.U010013@60331.4_41.13_F

M9+ ROM: Ofiko L 5.0.2 - 1.90.401.3, BL: 1.01.0000, S-OFF (pomocí Sunshine), radio: 1.1506V24P22T34.2106.0727_HTW

Michal2005
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 18 Ún 2015 09:48

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod Michal2005 » 19 Ún 2015 19:50

Chtěl jsem editovat post, ale tady na tomto foru to nejde..:-(

Ano změnil jsem port modem to našlo, ale při získávání informací o modemu to napíše tuto chybu.
Zkoušel jsem aplikaci spustit jako ADMINISTRATOR ale beze změny.

a ano rád bych aby to bylo původní, protože to má lepší statistiky a přednastavený profil. Tento modem půjde holce = tak že jen strčí do USB samo se to nainstaluje a dá připojit. U toho MOBILE Conect od HUAWEI se to tam musí vyplňovat jmeno a heslo a APN poskytovatele. Tak že proto to chci dát do původního DASHBOARDU

Avatar uživatele
jirkab
Administrátor
Příspěvky: 14356
Registrován: 20 Ún 2010 14:28
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod jirkab » 19 Ún 2015 20:14

Michal2005 napsal:Chtěl jsem editovat post, ale tady na tomto foru to nejde..
To je v pořádku, tak to má být a je to tak nastavené a to schválně. Proč je tomu tak je uvedeno zde.
Michal2005 napsal:Ano změnil jsem port modem to našlo, ale při získávání informací o modemu to napíše tuto chybu.
Asi program také kontroluje verzi FW. Možná by jsi nejdříve musel naflešovat zpět původní fw - nevím jestli je to vůbec možné a aby jsi podflešováním třeba modem kompletně nezabil...
Michal2005 napsal:U toho MOBILE Conect od HUAWEI se to tam musí vyplňovat jmeno a heslo a APN poskytovatele.
Ale pouze jednou jedinkrát a to poprvé na každém použitém PC, ale i tak chápu:
Michal2005 napsal:Tak že proto to chci dát do původního DASHBOARDU
H10: Ofiko M 6.0.1 - 1.30.401.1, BL: 1.0.0000, S-ON, radio: 1.0.U010013@60331.4_41.13_F

M9+ ROM: Ofiko L 5.0.2 - 1.90.401.3, BL: 1.01.0000, S-OFF (pomocí Sunshine), radio: 1.1506V24P22T34.2106.0727_HTW

mac0112
Člen
Příspěvky: 25
Registrován: 25 Kvě 2011 17:58
Místo/Bydliště: Klecany
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod mac0112 » 19 Ún 2015 20:43

Zdravím,
K tomu Dashboardu, myslím si, že pokud považuješ už za nutnost updatovat modem a ten je rembrandovaný, musíš se obrátit na operátora, pro kterého byl výrobcem, takový velký fw s dasboardem na zakázku dodaný, aby ti poskytl novější firmware.
Domnívám se, že to bude jeden velký fw cca 50Mbyte společně s dashboardem, označený číslem >22

zde je odkaz na dasboardy různých oprátorů ale český tam není:
https://unlock4modem.in/download-huawei ... date-free/

Pokud WebUi 13.100.04.02.17 skončí chybou, zjistil bych si zda opravdu je pro E3272s-153 , člověk se překoukne a stáhne si např. E3272s-500
Pokud je v modemu už jiný fw s číslem >22, je dobré doinstalovat i nové ovladače , ty od TM smazat nebo nahradit.
http://www.macha.info/help/E3272/WinDriver(5.01.06.00)_1.zip nebo http://www.macha.info/help/E3272/HUAWEI ... .01.00.rar
Pak bych zkusil do modemu nahrát Litevský dasboard https://unlock4modem.in/?wpfb_dl=915 zda to skončí chybou.
Pokud to projde a modem bude chodit jak má, pak bych zkusil vyrobit to české iso z druhého modemu.

Michal2005
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 18 Ún 2015 09:48

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod Michal2005 » 19 Ún 2015 21:06

Ahoj, mám E3372s-153 - i Autor to někde píše že se uklepl s modelu a myslel 3372s

mac0112
Člen
Příspěvky: 25
Registrován: 25 Kvě 2011 17:58
Místo/Bydliště: Klecany
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod mac0112 » 19 Ún 2015 21:17

Michal2005 napsal:Ahoj, mám E3372s-153 - i Autor to někde píše že se uklepl s modelu a myslel 3372s


Principiálně postup bude stejný i pro lacinější modemy, které kupují operátoři E3372 , E3276 atd. akorát odkazy co jsem uvedl tedy neplatí. Ale na webu určitě k nalezení budou. Opravdu jsem popisoval E3272s-153 , také se tento název se fóru několikrát opakuje.

Michal2005
Člen
Příspěvky: 10
Registrován: 18 Ún 2015 09:48

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod Michal2005 » 19 Ún 2015 21:27

Tak T_mobile mi ho poskytnout nemůže, má to jen servis

Psal jsem do Britexu ale odpověď : Je mi líto ale SW poskytnout nelze.... Tak že podpora jak sviňa v dnešní době vám každý pomůže...:-(

Avatar uživatele
jirkab
Administrátor
Příspěvky: 14356
Registrován: 20 Ún 2010 14:28
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod jirkab » 19 Ún 2015 21:41

To jsi se jich nemusel ptát - odpověď byla nad slunce jasná. Je to oficiální servis (a navíc Britex - nejhorší servis v Čr, ale v tomhle případě se zachoval normálně) a ten nemůže nic poskytovat. Asi to není ani jejich majetek anebo nemají souhlas se šířením. Maximálně modem placeně přeflešují zpět do prodejního stavu.
Možná tak jedině T-mobile jestli nemá na svých stránkách.
H10: Ofiko M 6.0.1 - 1.30.401.1, BL: 1.0.0000, S-ON, radio: 1.0.U010013@60331.4_41.13_F

M9+ ROM: Ofiko L 5.0.2 - 1.90.401.3, BL: 1.01.0000, S-OFF (pomocí Sunshine), radio: 1.1506V24P22T34.2106.0727_HTW

mac0112
Člen
Příspěvky: 25
Registrován: 25 Kvě 2011 17:58
Místo/Bydliště: Klecany
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod mac0112 » 19 Ún 2015 23:10

Michal2005 napsal:Tak T_mobile mi ho poskytnout nemůže, má to jen servis

Psal jsem do Britexu ale odpověď : Je mi líto ale SW poskytnout nelze.... Tak že podpora jak sviňa v dnešní době vám každý pomůže...:-(



Jen ze zvědavosti, kolik si Britex za takové přeflešování účtuje ?

Avatar uživatele
jirkab
Administrátor
Příspěvky: 14356
Registrován: 20 Ún 2010 14:28
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod jirkab » 20 Ún 2015 06:21

Na to se jich zeptej určitě, to je otázka na místě. Viděl bych to tak do tří stovek plus doprava tam a zpět.

Zkoušel jsi už ten původní základní fw sehnat někde po internetu?
H10: Ofiko M 6.0.1 - 1.30.401.1, BL: 1.0.0000, S-ON, radio: 1.0.U010013@60331.4_41.13_F

M9+ ROM: Ofiko L 5.0.2 - 1.90.401.3, BL: 1.01.0000, S-OFF (pomocí Sunshine), radio: 1.1506V24P22T34.2106.0727_HTW

mac0112
Člen
Příspěvky: 25
Registrován: 25 Kvě 2011 17:58
Místo/Bydliště: Klecany
Kontaktovat uživatele:

Re: Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153

Nepřečtený příspěvekod mac0112 » 20 Ún 2015 08:07

Když máš dva stejné modemy, není to škoda do toho jednoho strkat peníze ? stejně za chvilku už bude na trhu další novinka.
Když chceš mít v PC SW od T-Mobilu, tak si ho nech v počítači už nainstalovaný. Pokud ho stále odinstalováváš a instaluješ, tak si vyrobený ISO nech ve virtuální mechanice v PC.
Proč lpíš na to, aby si měl původní dashboard od T-Mobile stále po ruce v modemu nehledě na to, že má modem i možnost uložit něco na SD kartu ? Nebo mi unikla informace, že při připojování na internet je nutné mít pokaždé v mechanice CDROM ?


Vrátit se na “Modemy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host