Jaký je rozdíl mezi absintem a Sambucou?

Jaký je rozdíl mezi absintem a Sambucou?

Historie Absinthu a Sambuca

Vždy mě fascinovaly různé alkoholické nápoje, dnes si tedy povíme o dvou velmi výrazných obyvatelích mého oblíbeného baru: absinthu a sambuce. Jakou mají historii? Odkud pocházejí? Tak začněme naším cestováním v čase. Každý nápoj má svůj příběh, svůj původ a svou kouzelnou formuli.

Absinth, také často označovaný jako "Zelená víla", má své kořeny ve starověkém Egyptě, konkrétně v lékařských receptech pro léčení různých nemocí. Tento nápoj, jak ho známe dnes, pochází ze Švýcarska a je velmi populární ve Francii. Na druhé straně, Sambuca, dvorní dáma Itálie, má své kořeny v Latinské Evropě. Její název je odvozený od starořeckého slova 'sambuca', což znamená 'elderberry' (bezinky).

Charakteristika Absinthu a Sambuca

Ale co je to vlastně co tyto nápoje odlišuje? Je to chuť, aroma, kouzlo? Je to všechno najednou a ještě více. Absinth je známý pro svou výraznou zelenou barvu a silný hořký vkus, zatímco sambuca je čistě černý, sladký likér.

Většina lidí si myslí, že absinth je vyrobený z červeného vína s přídavkem bylin, ale ono to tak není. Absinth se vyrábí destilací vína nebo alkoholu s vybranými bylinami, jako je pelyněk, anýz a fenykl. Po destilaci se přidávají další bylinky pro zvýraznění chuti a, samozřejmě, pro získání té typické zelené barvy.

Sambuca naopak pochází z anýzových semínek, které se macerují v alkoholu. Tento likér má silný anýzový vkus s nádechem koření. V Itálii se tradičně podává s třemi kávovými zrny, které symbolizují zdraví, štěstí a prosperitu.

Použití v gastronomii

Kam dále naše cesta nás dovede? Náš průzkum nás nyní zavede do kouzelného světa gastronomie. Tyto nápoje nejsou pouze vnímány jako prostředky pro dosažení opojení, ale také jsou využívány jako složky v receptech v kuchyni a v barmanském umění.

Absinth se často používá jako přísada v koktejlech. Moje oblíbená variace je 'Absinthe Frappe' - mix absinthu, jednoduchého sirupu, anýzového likéru a mentolového sirupu. Ale pozor, absinth má hodně vysoký obsah alkoholu, takže je důležité jej konzumovat s mírou.

Sambuca naopak přidává šmrnc těm nejjemnějším italským desertům. Já osobně miluji Tiramisu připravené se sambucou, které dodává celému desertu zcela unikátní chuť.

Průvodce degustací

Nechme se nyní unášet světem chutí a vůní. Jak tyto nápoje správně ochutnat, aby se nám otevřely všechny jejich vrstvy a nuance?

Degustace absinthu je ceremoniální záležitost, v které se používá speciální lžíce a kámen cukru. Absinth se nejprve nalije do sklenice. Poté se na lžíci položí kámen cukru, který se polévá vodou a nechá se pomalu rozpouštět v absinthu. Tím dodáme absinthu sladkou chuť a umírníme jeho hořkost.

Sambuca se naopak pije čistá a chladná. Některé bary ji podávají s hořící kávovou zrnem na povrchu, ale to už je spíše pro efekt než pro chuť.

Zajímavé fakty a tipy

A na závěr naší cesty, než se vrátíme zpět do mého milovaného baru, si ještě povíme pár zajímavostí a tipů o těchto nápojích.

Peruťověc (Aporia Crataegi), jeden druh motýlů, je naprosto posedlý absinthem. Miluje jeho aroma a je často vidět, jak se krmí na polích pelyňku. Představte si to - motýl posedlý absinthem, no není to nádherné?

Na druhou stranu, v Itálii existuje tradice jménem "sambuca a mosca", což znamená "sambuca s mouchou". Tři kávová zrna v sklenici sambucy představují mouchy a symbolizují zdraví, štěstí a prosperitu.

Moje poslední rada pro vás, moji milí čtenáři, je jednoduchá. Ať už si vyberete absinth nebo sambucu, vždy si je užijte s mírou a s plným vědomím jejich silné a obrovské historie. A pamatujte, víc než jen nápoj, jsou to okamžiky a vzpomínky, které při jejich popíjení vytváříme.

Šárka Dvořáková
Šárka Dvořáková

Jsem Šárka Dvořáková, specialistka na látky jako hhc h4cbd cbd thcp thcv hhc-p hhc-o a vaping. Mým úkolem je zkoumat a uplatnit nové možnosti těchto látek pro vylepšení zdraví a blahobytu. Kromě toho se věnuji psaní oznámění a článků o svých zkušenostech a znalostech v oblasti cbd a vaping. Pracuji i jako konzultantka pro podniky v tomto rychle se rozvíjejícím průmyslu. Mým cílem je poskytnout kvalitní, vědecky podložené informace a přispět k bezpečnosti a zdraví spotřebitelů.

Napsat komentář

Tvá emailová adresa nebude publikovaná. Povinná pole jsou označena *